IMÁK A GYÓGYÍTÓKÉRT 

MAI IMÁINKAT A GYÓGYÍTÓKÉRT AJÁNLJUK FEL KEDVES IMÁDKOZÓ TESTVÉREINK!

Áldassék meg minden orvos, ápoló, mentős és mindenki, aki a betegek szolgálatában tölti Istentől áldott és Isten által kapott szolgálatát!
Imádkozzunk,hogy legyen áldott a munkájuk, a másokat szolgáló hívatásuk és az életük! 
Amen.
 
EGY ORVOS IMÁJA

Uram, ki egy személyben vagy a kezdet és a vég,
a büntetés és a jutalom, a teremtés és pusztítás,
hallgasd meg imámat!
Kérlek, adj erőt megkülönböztetni a jót a rossztól,
és adj bátorságot követni a helyes utat!
Kérlek, ne engedd, hogy bármikor is elutasítsam
egy szenvedő kérését,
legyen az az ember bármily visszataszító vagy akár gonosz is!
Kérlek erősítsd meg a lelkem,
nehogy engedjek az arany kísértésének!
Segíts objektívnek maradnom, Uram,
és tartsd meg tisztánlátásomat és józan eszemet,
hadd szolgálja tovább a betegeket.
Adj nekem erőt és egészséget,
hogy mindig módomban álljon mások segítségére sietnem.
Óvj meg engem a politika mételyétől,
és kérlek, engedj Embernek maradnom.
Tisztítsd meg a szívemet az irigységtől és a gyűlölettől,
mert ezek vakká teszik a lelket.
Uram! Hallgasd meg könyörgésem, és tégy úgy,
ahogy jónak látod, de engedd meg,
hogy azzá válhassak,
aminek Te szántál - gyógyitónak!
Ha méltónak találsz rá!
 
A MÁLTAI BETEGÁPOLÓK IMÁJA

Jól tudod Uram, arra vállalkoztam, hogy betegeket ápoljak.
Add meg nekem, hogy ne csak kezemmel, a szívemmel is szolgáljam, add, hogy szeressem őket!

Uram, te az ember minden baját ismered. 
Adj hát biztos kezet a betegek gondozásához, a sebek ellátásához.
Erősítsd meg lelkemet a kétségbeesettek és haldoklók vigasztalásához.
Őrizd meg érzékenységemet mások fájdalma iránt, tedd kedvessé szavaimat,
 adj türelmet a virrasztás idején.

Uram, te az emberi természetet testből és lélekből alkottad.
Keltsd fel bennem a tiszteletet mindkettő iránt, taníts meg a lélek támogatására, miközben a törődött testet ápolom.Uram, te azt mondottad, a szenvedőknek nyújtott segítség néked szól.
Add, hogy meglássalak téged őbennük, és benned a szenvedőket

Uram, te azt ígérted, egy pohár víz sem marad jutalom nélkül, ha a te nevedben adjuk.
Munkámat áhítattal és szeretettel akarom végezni, amelyért jutalmat csak te adhatsz nekem.
Elesettek támogatója, betegek gyógyítója, jóságos anyánk, Mária!
Kérlek, légy tanítómesterem és erősíts szíved szeretetével a betegek között. Ámen.


IMA SZOLGÁLAT ELŐTT

Uram!

Add, hogy azokban az emberekben,
akikkel ma találkozunk, felismerjünk Téged.
Add, hogy munkánkban meglássuk a lehetőséget
betegeink, egymás és a magunk életének jobbá tételére.
Irányítsd lépteinket és kezünket, hogy biztosak,
határozottak, gyorsak, pontosak legyünk munkánkban.
Add, hogy ma tudásunk legjavát adjuk.
Őrizd meg szívünkben az alázatot.
Adj erőt, hogy a ma ránk váró nehézségeken úrrá legyünk.
Te ígérted, Uram, hogy ahol ketten-hárman
az én nevemben összejönnek, ott vagyok köztük.
Legyél ma itt velünk.
Add, hogy ahol ember már nem segíthet, oda is vigasztalást vigyünk.
Köszönjük, hogy a te munkádnak részesévé teszel bennünket.

Ámen.

AZ ORVOS IMÁJA

    Istenünk, te a szeretetet orvosságként adtad nekünk, és azt akarod, hogy az orvos részesüljön ebből a szeretetből, így gyógyítva meg a beteget. Amint a te szeretetednek nincsen vége, úgy a mi kutatásunknak és szolgálatunknak sem lehet vége. A te segítséged nélkül tehetetlen az orvos, de veled a legnagyobbra is képes. Te felhasználsz bennünket, mert a legszívesebben rejtekben maradsz. Te általunk akarod meggyógyítani a betegeket. Te adod meg a szívnek az örök élet örömét, s mind, aki hisz benned, fel fog támadni és nem ízleli meg a halált. Te fogtad össze az emberben titokzatos módon minden elem erejét, mint az orvos, aki a növények nedvéből kivonja a gyógyító erőt. Add, hogy mindent a legjobb tudásom és megítélésem szerint a betegek javára rendeljek, s hogy távol tartsak tőlük minden ártalmas dolgot. Add, hogy szentül és tisztán őrizzem meg mesterségemet és életemet. Ámen. (Paracelsus)

ORVOSOK HÁLAIMÁJA

    Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy Fiad, Megváltónk által új életet és reményt nyertünk! Szentlelked vezessen ma munkánkban! Segíts, hogy orvosi hivatásunkat szeretetben, bölcsességben és tisztességben teljesítsük! Adj nekünk tudást és szorgalmat a betegségek megelőzéséhez, felismeréséhez és kezeléséhez! Te segíts vigasztalást nyújtani félelemben és szomorúságban! Tégy szabaddá önző törekvéseinktől! Legyünk őszinték mindabban, amit mondunk és teszünk! Ha elfáradunk, segíts a helytállásban! Őrizd meg bennünk a megváltásba vetett hitünket s bizalmunkat, hogy Jézus Krisztus, a mi Urunk végleg legyőzte a halált. Amen.

 XII. Pius pápa ~ Orvosok imádsága

Lelkek és testek isteni orvosa, Megváltó Jézusunk!

Te földi életedben különösen szeretted a betegeket és mindenható kezed érintésével meggyógyítottad őket.

Mi, akiket nehéz orvosi hivatásra szólítottál, imádunk Téged és elismerjük Benned magasztos eszményünket és segítőnket. Te irányítsd mindig elménket, szívünket és kezünket, hogy megérdemeljük azt a dicséretet és tiszteletet, amellyel a Szentlélek illette hivatásunkat /Sirák fia 38 1 - 15./.

Növeld bennünk a tudatot, hogy bizonyos értelemben munkatársaid vagyunk az emberi nem védelmében és fejlesztésében és eszközeid a Te irgalmasságod szolgálatában.

Világosítsd meg értelmünket a test számtalan betegsége ellen vívott kemény és kockázatos harcunkban, hogy helyesen használjuk fel a tudományt és annak haladását, és ne maradjanak előttünk rejtve a bajok okai, és tévedésbe ne ejtsenek azok tünetei, hanem biztos ítélettel állapíthassuk meg a gondviselésed által nyújtott orvosságokat.

Töltsd el szívünket szereteteddel, hogy Téged lássunk a betegben, különösen a legelhagyatottabbakban, és fáradhatatlan igyekezettel feleljünk meg annak a bizalomnak, amelyet ők belénk helyeznek.

 Add kérünk, hogy példádat követve atyai legyen a részvétünk, őszinte a tanácsunk gondos a gyógykezelésünk, ámítástól mentes a viselkedésünk és kíméletes a szavunk, amikor a fájdalom és halál titkát előre jelentjük.

Mindenekelőtt, hogy bátran védelmezzük szent törvényedet, amikor az élet tiszteletéről van szó, az önzés és a romlott ösztönök támadásával szemben. Mint olyan orvosok, akik neveddel dicsekszenek, megígérjük, hogy működésünkben mindig szem előtt tartjuk az erkölcsi rendet és ennek törvényei szerint cselekszünk.

Végül engedd kérünk, hogy keresztény életünkkel és hivatásunk helyes gyakorlásával egy napon kiérdemeljük ajkadról a boldogító szózatot, amelyet ígértél azoknak, akik Téged - a betegek személyében rejtőzőt - meglátogatnak: "Jöjjetek Atyám áldottai! Vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot"! Ámen.
    XII. Pius pápa
 
 
 Maimonidesz orvosi imája

Mielőtt belekezdenék szent munkámba, meggyógyítani a Te teremtményedet, 
hozzád fohászkodom, a Te magasságos székedhez.

Adj erőt, bátorságot, energiát, hogy munkámat teljes hittel végezhessem, hogy se meggazdagodási vágy, se az a vágy, hogy minél híresebb nevű legyek, szemeimet el ne kápráztassa a helyes út meglátásától.

Engedd, hogy felismerjem körülöttem mindazokat, akik tanácsomat jönnek kérni, mint olyantól, aki nem tesz különbséget gazdag és szegény, barát vagy embergyűlölő, rossz és jó között.

Add, hogy minden bajban lévő emberben csak az embert láthassam. Ha nálam nagyobb tudású orvosok akarnának éleslátásukhoz engem közelebb hozni, adj erőt, hogy tanulhassak tőlük, mert az orvosi tudománynak nincs határa.

Add, hogy csak az igazság fénye vezéreljen, mert akár a legkisebb engedmény az orvosi tudománytól szörnyű szerencsétlenséget és betegséget hozhat teremtményeidre.

A tiszta lelkű igazak nem panaszkodnak a rosszra, hanem erősítik az Igazságot. Nem panaszkodnak a hitetlenségre, hanem erősítik a Hitet. Nem panaszkodnak a tudatlanságra, hanem fokozzák a Tudást.


Maimonidesz orvosi imája a Ram-kódexből


II. János Pál pápa ~ Az orvos imája


„Úr Jézus, isteni Orvos, aki életed során megkülönböztetett szeretettel szeretted azokat, akik szenvednek, és aki a gyógyítás küldetését bíztad tanítványaidra, tégy minket mindig készségessé arra, hogy enyhítsük beteg testvéreink fájdalmait. Add, hogy mindannyian tudatában legyünk a ránk bízott komoly küldetésnek és mindig törekedjünk arra, hogy mindennapi munkánk során a te irgalmas szereteted eszközei legyünk. Világosítsd meg elménket, vezesd kezünket, tedd figyelmessé és együttérzővé szívünket. Add, hogy minden betegben meg tudjuk látni arcvonásaidat.

Te vagy az Út: add, hogy mindennap a nyomodban járjunk, nemcsak mint a test, hanem mint az teljes ember orvosai, segítsük a betegeket, hogy bizalommal járják földi útjukat a veled való találkozásig.
Te vagy az Igazság: adj nekünk bölcsességet és tudatosságot, hogy be tudjunk hatolni az ember és a transzcendens emberi sors misztériumába, miközben közeledünk hozzá, hogy felfedezzük bajának okát és megtaláljuk a megfelelő gyógymódokat.
Te vagy az Élet: add, hogy hivatásunkkal az élet evangéliumát hirdessük, arról tanúskodjunk, elkötelezetten védelmezzük az életet a fogantatástól a természetes befejezésig, tartsuk tiszteletben minden ember méltóságát, különösen a leggyengébbekét és a leginkább szükséget szenvedőkét.
Urunk, tégy minket olyanná, mint az irgalmas szamaritánus, hogy készek legyünk befogadni, gondozni és vigasztalni mindenkit, akivel munkánk során találkozunk.
Segíts, hogy az előttünk járó szent orvosok példája nyomán nagylelkűen hozzájárulhassunk az egészségügyi rendszer folyamatos megújulásához. Áldd meg tanulmányainkat, hivatásunkat, világosítsd meg kutatásainkat, tanításainkat. Végül pedig add, hogy miután mindig szerettünk és szolgáltunk téged szenvedő testvéreinkben, földi zarándokutunk végén szemlélhessük dicsőséges arcodat, és megélhessük a veled való találkozás örömét országodban, a végtelen öröm és béke országában. Ámen.”
 
KERESZTÉNY ORVOSOK IMÁJA

Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy Fiad, Megváltónk által új életet és reményt nyertünk!
Szentlelked vezessen ma munkánkban!
Segíts, hogy orvosi hivatásunkat szeretetben, bölcsességben és tisztességben teljesítsük!
Adj nekünk tudást és szorgalmat a betegségek megelőzéséhez, felismeréséhez és kezeléséhez!
Te segíts vigasztalást nyújtani félelemben és szomorúságban!
 Tégy szabaddá önző törekvéseinktől!
 Legyünk őszinték mindabban, amit mondunk és teszünk!
 Ha elfáradunk, segíts a helytállásban!
Őrizd meg bennünk a megváltásba vetett hitünket s bizalmunkat,
hogy Jézus Krisztus, a mi Urunk, végleg legyőzte a halált.

Ámen.

 
Ima a betegekért

Jóságos Istenem,a betegekért
könyörgünk hozzád.
Gyógyulást, vagy legalább enyhülést
kérünk számukra, fájdalmaik elviseléséhez.
Ők most ezt a legfontosabbnak látják, érzik.
Te, Uram,kérünk sugald szívünkbe ezeket a szavakat:

"A legfontosabb az, hogy a lelked ne legyen beteg!"

Uram, legyen meg a Te akaratod!
Ha Te akarod, meggyógyíthatod őket.
Ha a Te szent akaratod az, hogy tovább
viseljék a keresztjüket,
akkor kérünk Téged, adj nekik erőt is hozzá.

Védelmezd a betegeket és enyhítsd fájdalmaikat.
Teljesedjen be rajtuk a Te szent akaratod.
Segítsd őket kegyelmeddel, hogy
türelmesen vigyék keresztjüket.

Kérlek Téged mi magunkért is,
akik értük imádkozunk.
Tisztísd meg szívünket, hogy imáink
méltók legyenek a meghallgatásra,
és a mi könyörgéseinkért áraszd
rájuk szent kegyelmedet.
Ámen