A SZENTLÉLEK AJÁNDÉKAI ~ ADOMÁNYOK ~ SZOLGÁLAT

A Szentlélek háromféle dolgot ad a közösségnek az egyes kiválasztott emberek által: ajándékokat, adományokat - amelyek a karizmák vagyis a különleges ajándékok és a szolgálatokat.

I. A Szentlélek ajándékai

Az Egyház vallja és tanítja a Szentlélek hét ajándékát. Ezek a következőek: a bölcsesség, az értelem, a tudomány, a jótanács, a lelki erő, a jámborság és az istenfélelem. A hét ajándékról elmélkedett II. János Pál vagy olvashatunk más magyarázatokat is.

II. A Szentlélek adományai

A Szentlélek adományai, vagyis a karizmák, azok amelyek a fenti igerészben olvashatóak: a hit, a gyógyítás, a csodatevő hatalom, a prófétálás, a jó és a rossz értékeinek megkülönböztetése, a tudás vagyis az ismeret szava, a nyelvek adománya és a nyelvek értelmezésének adománya.

 III. A szolgálatok

'És Ő 'adott' némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul, vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, a Krisztus testének építésére, míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúság.' (Ef 4:11-13)

 Különböző adományaink vannak a nekünk adott kegyelemnek megfelelően: ha prófétaság, akkor gyakoroljuk a hit mértéke szerint; ha szolgálat, akkor fáradozzunk a szolgálatban; ha valaki tanít, tanítson; aki buzdít, buzdítson; aki adakozik, tegye egyszerűségben; aki elöljáró, buzgóságban, aki irgalmasságot gyakorol, vidámságban. (Róm 12:6-8)

Tehát a szolgálatok a következőek: az apostoli szolgálat, a prófétai szolgálat, az evangelizálási szolgálat, a lelkipásztori szolgálat és a tanítói szolgálat.

A szolgálatok

1. Az apostoli szolgálat: Ezt végzi a pápa, a bíborosok, az érsekek, a püspökök, helytartók, nunciusok, egyéb. amikor 'nagykövetként' képviselik Krisztust. Létezik a világiak apostolkodása is, de itt nem erről van szó.

2. A prófétai szolgálat: Minden egyes 'krisztuskövető' részesült Krisztus prófétai küldetésében, de itt inkább azokról van szó, akik különös prófétai elhívatást kapnak. Ezek közül, talán a legkiemelkedőbbek, a látnokok: a lourdesi látnok, a fatimai látnokok és sok más hivatalosan el nem ismert magánkinyilatkoztatást eszközölő próféta.

3. Az evangelizációs szolgálat: Ez is minden 'krisztuskövetőnek' feladata, akár klérus, akár világi, de vannak egyesek, akik különös meghívást kapnak Istentől az evangelizációra. Ezek megkapják az evangelizációhoz szükséges eszközöket is.

4. A lelkipásztori szolgálat: Ez az a szolgálat, amelyben egyesek, a jámborság ajándéka által, képesek arra, hogy szeressék a testvéreket, terelgessék, szolgálják őket és gondoskodjanak róluk.

5. A tanítói szolgálat: Ez az a szolgálat, amelyben egyesek, az értelem és a tudomány ajándéka által, képesek arra, hogy másokat tanítsanak. Ezek a hitoktatók, a katakéták, vagy minden apostol és lelkipásztor, aki alkalmas Isten országa titkainak tanítására és akik a Tanítóhivatalt képviselik.

6. A buzdítás és vigasztalás szolgálata: Ez az a szolgálat, amely az erős hit által, képes mások rogyadozó térdeinek erősítésére, hogy a nehéz időkben kitartsanak a hitben ( Iz 35:3; Lk 22:32).

7. Az irgalmasság szolgálata: Ez az a szolgálat, amely az irgalmas szeretet által, képes gyakorolni az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit az elesettek felé.

Minden ajándékot, adományt és szolgálatot felülmúl a magasabb rendű adomány, amely a szeretet, és amelyet Szent Pál felmagasztalt a híres szeretet himnuszában (1Kor 13).

A Szentlélek ajándékai kibontakoznak minden megkeresztelt és megbérmált 'krisztuskövetőben'. 
A Szentlélek adományai megnyilvánulnak azokban, akik a Szentlélek keresztsége által megújultak lélekben és lángra lobban a szívük. A szolgálatok pedig kiosztatnak azoknak, akiket a Szentlélek előre alkalmasnak talált és kiválasztott a közösség szolgálatára.

Ima a Szentlélekhez

Szentlélek Úristen, oszd ki bőkezűen ajándékaidat és adományaidat. 
 Erősítsd meg szolgálatukban választottjaidat, hogy mindnyájan bővelkedjünk és növekedjünk Tebenned. Amen.

Forrás ~ Internet